top of page
9 mei t/m 21 juni 2025

GENDER

4 presentaties

best greenhouse (002).jpg

Tijdens de expositie GENDER tonen we 4 presentaties:

  • ‘Being a Human Being’ - Mischa Keijser en Hanneke Wetzer

  • ‘Tyrone’ - Martijn van de Griendt

  • ‘Hé Pik’ (boek) - John Wiersma

  • ‘Metamorfose in beweging’- OKLA


BEING A HUMAN BEING – EEN SPEELSE SAMENSMELTING

Hanneke Wetzer en Mischa Keijser kennen elkaar al vele jaren en delen een fascinatie voor het surrealistische, het speelse en het ongemakkelijke. Los van elkaar onderzochten ze hoe lichamen – ontdaan van conventies en ideaalbeelden – op een nieuwe manier kunnen worden ervaren. De afgelopen jaren zijn hun werelden steeds dichter naar elkaar toegegroeid, wat resulteert in deze gezamenlijke tentoonstelling.


Wetzer en Keijser geven ieder op hun eigen manier vorm aan een gedeelde visie: het lichaam bevrijden van ideaalbeelden en verwachtingen. Wetzer doet dit sinds 2016 met haar dagelijkse 'beings'  – minimalistische lijntekeningen van anonieme lichamen zonder gezicht, waardoor iedereen zich ermee kan identificeren. Keijser onderzoekt hetzelfde thema met 'human beings' – fotografische naakten waarbij het hoofd buiten beeld blijft, zodat het lichaam zelf, los van identiteit en oordeel, centraal staat. Waar Wetzer met lijn en eenvoud schoonheidsnormen tart, omarmt Keijser met licht en huid de kracht van imperfectie. Keijser begon zijn serie in 2012, met Noemi Maille aanvankelijk als model. Al snel groeide hun samenwerking uit tot een gelijkwaardig proces, waarin Noemi niet alleen vóór, maar ook achter de camera een essentiële rol vervult. Sindsdien werken zij samen onder de naam MaKe en creëren ze beelden die schoonheidsnormen tarten en uitnodigen tot een nieuwe blik op het lichaam.


In deze expositie worden de (human) beings van Wetzer en MaKe samengebracht en door elkaar gehusseld tot een feestelijke mix van herkenning en vervreemding. Vetrollen worden gevierd, oncomfortabele houdingen omarmd. Samen laten zij zien: het lichaam is altijd goed zoals het is.


Mischa Keijser (Rotterdam, 1974) is een beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt. Hij werd opgeleid aan AKV | St. Joost in Breda. Sindsdien werkt hij zowel in opdracht als autonoom. In zijn autonome werk onderzoekt Keijser voornamelijk de vaak schurende verhouding tussen mens en natuur. Een groot deel van zijn werk bestaat uit (Nederlandse) landschappen. Met aandacht voor klimaatverandering en duurzame energie wordt zijn werk steeds meer maatschappelijk betrokken. Zo nu en dan maakt hij daarnaast beelden van mensen in ongemakkelijke situaties. Regelmatig laat hij zich daarbij inspireren door zijn persoonlijke leven. Keijser heeft een aantal fotoboeken op zijn naam staan. Hij woont in Breda. https://mischakeijser.com


Hanneke Wetzer (Eindhoven, 1979) studeerde twee jaar Gezondheidswetenschappen in Maastricht maar stapte over naar de HKU waar zij afstudeerde als illustrator. Sindsdien werkt zij binnen haar multidisciplinaire praktijk als fotograaf, illustrator en performance artiest. Terugkerende thema's zijn erotiek, (im)perfectie en (gender)identiteit. Tijdens de Covid-19 lockdown startte zij het project ‘Me & Nadiah, Living Alone (together)’. Ook in de openbare ruimte op muren en elektriciteitshuisjes is haar werk te zien. Wezters werk is vervreemdend met een ondeugende dosis humor. Wetzer woont in Eindhoven. www.hannekewetzer.com


TYRONE – MARTIJN VAN DE GRIENDT

In 2018 ontmoette Martijn van de Griendt Tyrone op en schoolfeest van de onderbouw van het Montessori Lyceum in Amsterdam. Hij was toen twaalf. De fotograaf herontdekte Tyrone onlangs op Instagram. Tyrone volgt inmiddels een dansopleiding op het ROC Zuid en treedt onder de naam Tyra op als dragqueen in de Ballroomscene.

Van de Griendt maakte deze serie voor Volkskrant Magazine en werd daarmee genomineerd voor de Zilveren Camera in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment.


Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) is een storyteller. Hij fotografeert, schrijft en filmt, meestal met de jeugd als onderwerp. Hij volgde zijn opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij heeft een aantal fotoboeken op zijn naam staan, waaronder ‘Forever Young’ en ‘Maria I Need Your Lovin’ en maakte de films ‘Maria’ en ‘De Heilige Drie-Eenheid’. Van de Griendt woont in Haarlem. https://martijnvandegriendt.nl


HÉ PIK - JOHN WIERSMA

‘Hé Pik’ is meer dan een grappig boek – het doorbreekt taboes en geeft aandacht aan de piemel. Zoek je naar boeken over de vagina, dan zijn er volop opties. Maar bij boeken over de piemel blijven de resultaten vaak achter. ‘Hé Pik’ biedt iets anders: niet alleen foto’s, maar ook de verhalen erachter. Elke piemel heeft zijn eigen persoonlijke verhaal.
In dit boek vind je verhalen die luchtig en grappig zijn, maar ook ontroerend en soms pijnlijk. De ene piemel heeft duizenden avonturen beleefd, de andere is al meer dan vijftig jaar trouw aan één partner. Helaas zijn niet alle verhalen even vrolijk – er zijn ook verhalen over teelbalkanker, littekens, misbruik en andere onderwerpen waar zelden over wordt gesproken, maar daar is wel behoefte aan.

‘Hé Pik’ doorbreekt taboes. Jongeren douchen na het sporten steeds vaker in onderbroek of thuis, wat soms een vertekend beeld van hun eigen lichaam oplevert. Veel schamen zich voor hun piemel, uit angst voor opmerkingen over lengte, kleur of vorm. Dit boek is een veilige ruimte voor honderd anonieme verhalen waarmee iedere lezer herkenning kan vinden. Uitgegeven door Lecturis. https://lecturis.nl


John Wiersma (Eindhoven, 1982) volgde een MBO-opleiding in detailhandel en Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Fontys, werkte 12 jaar in de jeugdzorg en startte daarna zijn eigen bedrijf De Fotomeneer in Eindhoven. ‘Zelf ben ik al 42 jaar eigenaar van een piemel. Geen enorm grote, maar ik ben er blij mee – hij heeft me drie prachtige dochters gegeven. Als fotograaf is het uitbrengen van ‘Hé Pik’ een jongensdroom die uitkomt. Hopelijk helpt het anderen met een nieuwe blik naar hun eigen piemel te kijken. Wees er trots op, geef er aandacht aan, en bedenk dat ook jouw verhaal ertoe doet.’ www.defotomeneer.nl


OKLA - METAMORFOSE IN BEWEGING

De installatie 'Metamorphose in beweging' volgt de ontwikkeling van identiteit op drie manieren: gecreëerd door OKLA (mode), geïnterpreteerd door anderen (fotografie) en opnieuw vormgegeven door AI (video). OKLA onderzoekt drag als een levend proces – waarbij gender, kunst en technologie in elkaar overlopen – om vaste waarheden te bevragen en transformatie, zichtbaarheid en zelfexpressie te vieren.


Deze installatie is meer dan een samengaan van mode, fotografie en video; ze reflecteert op identiteit als een vloeiend, evoluerend proces. Deels geïnspireerd door de taoïstische parabel van Zhuangzi – de man die droomde dat hij een vlinder was en zich afvroeg welke realiteit waar was – nodigt het de kijker uit om zich af te vragen: waar eindigt het zelf en begint de performance? Wat is echt en wat is een opnieuw vertelde droom? Wat maakt ons 'ons'?

Deelnemende fotografen: Robin Kühn, Piotr Durbajło, Victor Shopov.

Met speciale dank aan visagist Haroz, modestudio LABELEDBY, Ralf Jacobs en

Fashion Tech Farm voor hun genereuze steun.


Mikhail Erokhin (Novosibirsk, Rusland, 1992)

Mikhail treedt op onder de naam OKLA (hij/zij/zij) en is een dragartiest en visueel

Verteller, gevestigd in Eindhoven. Mika groeide op in een omgeving waar zelfexpressie gevaarlijk was en begon in het geheim queerness te verkennen. Na zijn immigratie naar

Nederland in 2014 begon hij te experimenteren met make-up als vorm van zelfexpressie,

wat hem uiteindelijk in de lokale dragscene bracht. Sinds 2016 is OKLA actief in het queer-uitgaansleven van Eindhoven als onderdeel van het collectief DayDayGay. In 2023 sloten ze zich aan bij het veelgeprezen draghouse Celestial Bodies, bekend om zijn vooruitstrevende esthetiek en optredens op grote podia zoals Paradiso en Milkshake Festival. OKLA's werk combineert mode, fotografie en digitale media om thema's als transformatie, identiteit en het surrealisme te verkennen. Buiten de podia werkt Mikhail als marketingmanager.


Opening
Vrijdag 9 mei 2025 17.30 – 19.30 uur

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, fotografie, tentoonstelling, galerie

bottom of page