16.12.2023 – 02.03.2024
TalentWall 9 - Invisible roots
Pol Sangster
De installatie ‘Invisible roots’ van Pol Sangster bestaat uit 5 foto’s in een glazen bak. Het zijn foto’s van grote bomen in Rotterdam. Sangster verzamelde schimmels van zieke bomen die worden gekapt, voegde deze schimmels toe aan de foto’s en sloot vervolgens de bak hermetisch af.
“Sinds de Verlichting hebben westerse filosofen ons een concept van de natuur voorgesteld dat universeel is en zich altijd voor menselijk gebruik zou vernieuwen. De natuur diende als achtergrond en gereedschap voor de morele bedoelingen van de mensheid, die de natuur kon temmen en overwinnen.
Geologen verwijzen nu naar onze tijd als het Antropoceen, het tijdperk waarin menselijke verstoring andere geologische krachten overtreft. Deze term is nog nieuw en zit vol tegenstrijdigheden. Sommigen zien het als de triomf van de mensheid, maar ik zie het andersom: onbedoeld en ongepland hebben mensen een puinhoop van onze planeet gemaakt.”
“In ‘Invisible roots’ leven de schimmels samen met mijn foto's. Op deze manier worden mijn foto's overgenomen door de natuur.”
“In de afgelopen eeuwen hebben we onszelf ervan overtuigd dat wij als mensen boven de natuur staan. Dit heeft geleid tot zaken als stijgende zeeniveaus, grootschalige ontbossing en klimaatverandering. Deze dingen maken mij ongemakkelijk. Het creëren van kunst helpt mij om deze staat van ongemak beter te begrijpen. Met fotoprojecten visualiseer ik mijn gevoelens.”
In zijn werk maakt hij om verschillende redenen gebruik van analoge fotografie. De traagheid van analoge technieken helpt hem te vertragen in dit snelle, moderne leven. Hij houdt ervan om de materialiteit van het medium te benutten om diepere lagen binnen zijn foto's te creëren. Voor een ander project, 'After it drowns', fotografeerde hij dijken die in 1953 doorbraken en grote overstromingen veroorzaakten in zuidwest Nederland. De negatieven stopte hij in een glazen pot met zout water in exact hetzelfde aantal dagen dat de polder onder water stond. Op zijn website is te zien hoe het inbijten van het zout invloed heeft gehad op de fotoafdruk, het landschap.
Sangster liet zich voor het project ‘Invisible roots’ inspireren door onderstaande literatuur:
Anna Lowenhaupt Tsing, The Mushroom at the End of the World. On the Possibility of Life in Capitalist Ruins (2017)
Eduardo Kohn, How Forests Think. Toward an Anthropology Beyond the Human (2013)
Mitch Epstein, New York Arbor (2013)
Pol Sangster (Goes 2003) behaalde zijn propedeuse aan St. Joost School of Art & Design in Breda en studeert nu aan Willem de Kooning Academie in Rotterdam. https://polsangster.com/