Fotografie: Ine Lamers
Tekst: Chris Dercon, Frits Gierstberg, Maaike Bleeker, Frank Vande Veire
Vormgeving: Gracia Lebbink
2002
Boek van de maand oktober 2022
De omslag van het boek Motives is uitklapbaar en toont een foto van mensen op een trap. Het beeld is onscherp, alsof van een grote afstand genomen.
Het boek bevat foto’s van ruimtelijke omgevingen, bij avond of nacht, meestal met mensen. Het gevoel bekruipt je dat je mensen bespiedt. Zijn de foto’s genomen door Ine Lamers? Of zijn het foto’s van beveiligingscamera’s? Wat gebeurt er? Ook bij foto’s waar geen mensen in beeld zijn voel je de aanwezigheid van de mens, alsof er ieder moment iets kan gaan gebeuren. Het lijken stills uit een thriller.
Op de achterkant staat:
“Ik kijk omdat er reeds iemand anders is die kijkt, iemand door wiens kijken ik ben gegrepen.”
In de fotowerken en dia- en video-installaties van Ine Lamers staat de stedelijke ruimte centraal. Dit boek geeft een overzicht van haar werk uit de periode 1994-2002. De essays zoomen in op de verschillende fotografische, cinematografische en theatrale aspecten van haar werk.
Teksten in het boek zijn van fotohistoricus Frits Gierstberg, dramaturg Maaike Bleeker en filosoof Frank Vande Veire, die ieder vanuit hun eigen vakgebied naar het werk van Lamers kijken.
Architecten hebben de stedelijke omgeving met open en overzichtelijke ruimten bewust zó gecreëerd dat sociale contacten mogelijk zijn. Een ideaalbeeld gebaseerd op ideeën over de samenleving als geheel, over de relatie tussen het individu en de massa. Deze stedenbouwprincipes zijn zowel in het kapitalistische, vrije westen als in landen van het sovjet-socialisme toegepast. Bewakingscamera’s werden ingezet om bewoners tegen elkaar te beschermen. Maar het tegenovergestelde wordt bereikt: niet het beschermen maar controleren van mensen.
Het boek is uitgeven door NAi Uitgevers ter gelegenheid van de expositie ’fotodocs’ in Museum Boijmans van Beuningen in 2002. Het boek, dat zich in de bibliotheek van Pennings Foundation bevindt, maakt duidelijk dat Lamers al jarenlang onderzoek doet naar de relatie tussen ideologie (socialisme en communisme), stadsarchitectuur en landschappen. Tijdens de finissage van de expositie The Streets Are our Brushes, the Squares our Palettes op zaterdag 15 oktober 2022, gaan de exposanten Ine Lamers en Elian Somers hierover in gesprek met beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood en kunsthistorica, filosoof en schrijver Fabienne Rachmadiev.
Comments